Syn

Sådan bliver du klar til synshallen

Udover at bilsyn naturligvis hjælper med at holde vejene sikre, hjælper det også med at bevare bilens værdi og levetid. Regelmæssige syn sikrer, at selv små og tilsyneladende ubetydelige problemer bliver opdaget og rettet, før de udvikler sig og bliver dyrere at udbedre. For eksempel kan et utæt oliefilter eller begyndende rustskader synes mindre vigtige, men hvis de ignoreres, kan de føre til større motorproblemer eller strukturel skade, som kan være forholdsvis dyre at reparere.

Desuden kan bilsyn også ses som en investering i bilens fremtidige værdi. En bil, der regelmæssigt er blevet tjekket og har en dokumenteret vedligeholdelseshistorik, vil typisk have en højere gensalgsværdi. Som køber er man helt naturligt mere tryg ved at købe en bil, der er blevet holdt i god stand og ikke har skjulte fejl.

Vores tjekliste

Vi har lavet en tjekliste, du kan gå igennem næste gang din bil skal synes, så du slipper for ubehagelige overraskelser.

Grundig rengøring af bilen

Udvendigt: Vask bilen grundigt inklusiv fælge og undervogn. Dette gør det lettere at identificere eventuelle skader eller rust.

Indvendigt: Fjern alt skrald, støvsug tæpper og sæder, og rengør alle overflader. Dette inkluderer instrumentbrættet, vinduer og spejle.

Tjek af lygter og signaler

Kontrollér at alle lygter virker: nærlys, fjernlys, stoplys, blinklys, og positionslys. Sørg for, at lygteglas er rene og ikke revnede eller tågede.

Dæk og hjul

Dæktryk: Sørg for, at dæktrykket er korrekt i forhold til bilens anbefalinger. Du kan vurdere dæktykket nogenlunde ved at studere dækkenes udseende med det blotte øje. Kig på dæksidernes form - et underpumpet dæk vil pose ud, hvor dækket er i kontakt med vejen, mens et overpumpet dæk vil have meget stramme, næsten flade sider. Et dæk med korrekt tryk vil have en let buet form på siderne. 

Mønsterdybde: Kontroller, at dækmønsteret er over minimumskravet, typisk 1,6 mm.

Slitage: Undersøg dækkene for ujævn slitage og eventuelle skader som revner eller buler. Et ujævnt slitagemønster kan også indikere, at der er andre fejl med bilen.

Bremser

Når du skal tjekke bremserne bør du altid starte med at kontrollere, om der er nok bremsevæske i beholderen, ved at tjekke om lampen til bremserne lyser.

Kør bilen op i normal hastighed og foretag en hård opbremsning på et sikkert område uden trafik eller forhindringer. Hvis bilen trækker skævt til en af siderne under opbremsningen, kan det indikere et problem med bremserne på den pågældende side. Under opbremsningen skal du også lægge mærke til, om bilen vipper usædvanligt meget frem over forhjulene - i så fald kan der være slitage eller utætheder i bremserne. 

En svag eller blød bremsepedal, hvor du skal træde bremsen næsten helt i bund før bilen bremser ordentligt, kan tyde på utætheder eller slitage. Endelig bør du lytte efter usædvanlige lyde som skingre eller skrabende lyde fra hjulene under opbremsning, hvilket kan betyde, at bremseklodserne er meget slidte.

Væsker og olie

Motorolie: Tjek olieniveauet og fyld op, hvis nødvendigt.

Kølervæske: Sørg for, at kølervæsken er på det rette niveau og frostbeskyttelsen er tilstrækkelig.

Servostyringsvæske: Tjek niveauet og standen.

Sprinklervæske: Påfyld sprinklervæske med passende frostbeskyttelse.

Vinduesviskere

Undersøg viskerblade for slid og skift dem ud, hvis de er beskadigede eller ikke renser effektivt.

Udstødningssystem

Kontrollér udstødningssystemet for rust, huller og løse dele. Lyt efter unormale lyde, der kan indikere en lækage.

Bærende dele og styring

Tjek for unormal slør i styretøj og ophæng. Dette kan kræve en prøvetur for at mærke, om bilen trækker eller vibrerer.

Elektriske systemer og instrumenter

Sørg for at alle instrumenter, inklusive speedometer og advarselslamper, fungerer korrekt. Når du tænder bilen bør alle advarselslamper kortvarigt lyse op.

Nummerplade og registreringsattest

Sørg for, at nummerpladerne er rene, læselige og korrekt monterede. Medbring registreringsattest til bilsynet.

Generel tilstand

Gennemgå bilen for rust, særligt omkring skærmkanter, døre og under bilen. Tjek bilens generelle renlighed og funktion.

Forbered dokumentation og tilbehør

Medbring al nødvendig dokumentation, herunder servicebog og tidligere synsrapporter. Tjek at bilens nødudstyr som advarselstrekant og førstehjælpskasse er til stede og tilgængeligt.